Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Άνδρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Άνω Απρόβατο

Μικρό αγροτικό χωριό, κτισμένο μέσα σε ελιές και πεύκα που προσφέρει ωραία θέα από ψηλά προς τη θάλασσα. Εχει αρκετούς μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, τροφοδοτώντας με τα προϊόντα τους το Μπατσί. Λειτουργεί ταβέρνα.
map add mapadd

Αρνάς (Άρνη)

Το χωριό Αρνάς, κτισμένο από Αρβανίτες σε πολύ εύφορη περιοχή, γνώρισε κάποτε μεγάλη ακμή και βρίσκεται σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού. Εφτασε να έχει έως και 1000 κατοίκους και αποτελούσε κέντρο της περιοχής. Ηταν το μόνο μεγάλο χωριό με δύο πλατείες (η μία έχει καταστραφεί) και δύο εκκλησίες. Σήμερα έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους. Κοντά στον Αρνά υπάρχει η καταπράσινη περιοχή Ρέματα (ή Ρεύματα) όπου μπορείτε να περπατήσετε για να δείτε το αναστηλωμένο παλιό λιοτρίβι του Λεμπέση.    
map add mapadd

Αηδόνια

Πυκνοκτισμένο χωριό με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, που ξεχωρίζει για τα πυργόσπιτά του. Ο Ποταμός με την παλιά κρήνη του είναι από τα ομορφότερα και πιο δροσερά σημεία του. Στο κέντρο υπάρχει μια κατάφυτη έκταση. Από εκεί, ακολουθώντας τον ήχο του τρεχούμενου νερού, θα φτάσετε στον λεγόμενο Ποταμό με την παλιά κρήνη που έχει μαρμάρινη διακόσμηση και γούρνες οι οποίες χρησιμοποιούνται ακόμη. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Ορμο Κορθίου.  
map add mapadd

Άνω Κόρθι

Ο ανηφορικός ασφαλτόδρομος μετά τα Αηδόνια περνάει από το Ανω Κόρθι, μέρος του οποίου βλέπετε από το δρόμο, όμως τα περισσότερα σπίτια του είναι κρυμμένα μέσα στο πράσινο, κάτω από το δρόμο (στην ουσία μόνο περπατώντας μπορεί κανείς να δει το χωριό). Ηταν παλαιότερα η πρωτεύουσα της περιοχής. Στο Ανω Κόρθι θα συναντήσετε μια πολύ όμορφη παλιά πλατεία που έχει γύρω της σπίτια και μαγαζιά, που είναι πια κλειστά όπως και το καφενείο που κάποτε ζωντάνευε το χωριό και ήταν από τα ωραιότερα του νησιού.  Λίγο πιο κάτω θα δείτε τον Αγιο Νικόλαο (12ος αιώνας) που έχει μέσα του δεύτερη εκκλησία, του Αγίου Χαράλαμπου, και δυο άγιες τράπεζες. Επίσης, τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με το δέντρο που φυτρώνει από τη σκεπή της και την παλιά βρύση από κάτω.
add
Ομορφο, μικρό χωριό, κοντά στη Χώρα με ένα κομψό πέτρινο γεφύρι τον Μεγάλο Ποταμό, που θεωρείται κτισμένο από Ηπειρώτες μάστορες.
map add mapadd

Αποίκια και πηγή Σάριζα

Η διαδρομή προς τα Αποίκια είναι απολαυστική και πολύ δροσερή, καθώς σας περιβάλλουν πλατάνια και άφθονα τρεχούμενα νερά -ένα τοπίο σπάνιο στις Κυκλάδες. Λίγο πριν μπείτε στον οικισμό θα δείτε μια μικρή πινακίδα προς την πηγή Πιθάρα, όπου αξίζει να πάτε με τα πόδια. Στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε στάση για να πιείτε νερό από την πετρόκτιστη βρύση που βρίσκεται μέσα στον οικισμό. Φεύγοντας θα δείτε το εργοστάσιο όπου εμφιαλώνεται το νερό με την επωνυμία «πηγή Σάριζα». Μετά από το εργοστάσιο θα διακρίνετε στα δεξιά σας το καμπαναριό της Παναγίας Κατασυρτής.  Info Τα Αποίκια ήταν γνωστό θέρετρο για ιαματικό τουρισμό μεταξύ 1970-1980.
map add mapadd

Βουρκωτή

Ακόμη και στην καρδιά του καλοκαιριού μπορεί να βρείτε την περιοχή της Βουρκωτής κρυμμένη μέσα σε πυκνό άσπρο σύννεφο και τη θερμοκρασία αρκετούς βαθμούς χαμηλότερη από άλλα σημεία του νησιού. Το τοπίο είναι άγονο, γεμάτο ξερολιθιές και αρκετοί επισκέπτες περνούν από εδώ για να φτάσουν στην εντυπωσιακή παραλία Αχλα. Το χωριό είναι μικρό και οι κάτοικοί του κυρίως κτηνοτρόφοι. Τον Σεπτέμβριο οργανώνουν στη Βουρκωτή γιορτή για τα χοιροσφάγια.  
map add mapadd

Γαύριο

Το λιμάνι αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν σταμάτησαν τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής προς τη Χώρα. Εχει καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και μπαρ, καταλύμματα, κάμπινγκ. Πάνω από το λιμάνι υψώνεται η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Δημοτικό σχολείο. Το Γαύριο αποτελεί την καλύτερη αφετηρία για τις περιηγήσεις σας στην Δυτική Ανδρο, ένα ανεξερεύνητο κομμάτι του νησιού όπου διατηρούνται σημαντικά ίχνη της ιστορίας του -παλιοί νερόμυλοι, αλώνια, πύργοι, ερειπωμένοι πέτρινοι οικισμοί, κελλιά- και υπάρχουν ωραίες παραλίες όπως ο Φελλός, ο Πισωλιμιώνας, η Βλυχάδα με το Κάστρο, το Βιτάλι, ο Ζόρκος.    
map add mapadd

Γιανισσαίο

Ανηφορίζοντας προς το χωριό αυτό της περιοχής του Κορθίου θα συναντήσετε δίπλα στο δρόμο τον εντυπωσιακό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου (Αγριδιώτισσα) που αποτελεί  σύμβολο για τους Κορθιανούς και είναι κτισμένος έτσι ώστε να φαίνεται από όλη τη γύρω περιοχή. Δίπλα από την Αγριδιώτισσα ξεκινάει μονοπάτι για το Κάτω Χωριό και δρόμος για το Πάνω Χωριό, που έχει ωραία θέα. Μπορείτε να αφήσετε το όχημά σας στο πάρκινγκ του μικρού ορεινού χωριού Γιαννισαίο (εμφανίζεται και με το όνομα Σταυρός, στις απογραφές του νησιού) που βρίσκεται στο νοητό κέντρο του Παλαιόκαστρου. Είναι αγροτικός οικισμός με λίγα σπίτια που έχουν κήπους και μποστάνια.     
add

Επισκοπειό

Είναι από τα ωραιότερα χωριά του Κορθίου, με εντυπωσιακά συμπλέγματα σπιτιών, κάποια από τα οποία είναι κτισμένα με σκουρόχρωμη πέτρα- και χαρακτηρίζεται από τους περίτεχνους περιστεριώνες του. Το Επισκοπείο απλώνει τα κτίσματά του πάνω από τον ασφαλτόδρομο, μέσα σε ελιές, συκιές, κυπαρίσσια, πεύκα. Αξίζει να κάνετε στάση και να περπατήσετε στα σοκάκια του.      
map add mapadd

Καππαριά

Ωραίο χωριό στην περιοχή του Κορθίου, όπου λειτουργεί και εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Κοντά της βρίσκονται το Μικρό Χωριό, το Τζέο και τα Βορεινά μέσα σε τοπίο με κήπους, αμπέλια και περιστεριώνες, στα οποία αξίζει να περπατήσετε καθώς έχουν κρυμμένες ομορφιές.   Πληροφορίες θα βρείτε και στο www.kapparia-andros.gr
add

Κατακαλαίοι

Μικρό, ήσυχο και καταπράσινο χωριό, με όμορφη θέα προς την περιοχή της Χώρας. Θα το βρείτε στα αριστερά σας οδηγώντας προς τη Βουρκωτή και την παραλία Αχλα
map add mapadd

Κοχύλου

Κτισμένο πανοραμικά στην πλαγιά κάτω από το κάστρο της Φανερωμένης, ξεχωρίζει για τα φροντισμένα σπίτια του με τις κεραμοσκεπές.
map add mapadd

Λαρδιά

Ο οικισμός καταγράφηκε από τους περιηγητές το 15ο αιώνα, αλλά πρέπει να είχε πρωτοκτιστεί παλαιότερα. Ειχε κλειστό υδραγωγείο, που καταστράφηκε στη συνέχεια. Περπατώντας στο χωριό θα διαπιστώσετε ότι είναι γεμάτο λουλουδιασμένους κήπους με κληματαριές, αρχοντικά σπίτια, περιστεριώνες, παλιά πέτρινα γεφύρια και προσφέρει εντυπωσιακή θέα προς τον όρμο Κορθίου. Στη Λαρδιά υπάρχει και η εκκλησία του Σωτήρος.  
add

Λάμυρα

Λέγεται πως το χωριό των Εμπειρίκων και των Καΐρηδων πήρε το όνομά του όταν ο περιηγητής Τουρνεφόρ το ονόμασε Μύρα της Ανδρου. Είναι ήσυχο, γεμάτο σπίτια και βίλες κρυμμένα μέσα στην πλούσια βλάστηση. Το κεντρικό στενό, η διδασκάλων Ιωάννου και Ειρήνης Γιαλούρη, περνάει από τη μαρμάρινη κρήνη με το λιοντάρι για να καταλήξει στο κτίριο του Παρθεναγωγείου. Από εκεί μπορείτε, μέσω ενός ωραίου μονοπατιού, να ανεβείτε προς την Υψηλού και τους Μένητες.          
map add mapadd

Μένητες

  Στο ωραίο και καταπράσινο αυτό χωριό μπορείτε να πάτε για να δείτε τις περίφημες κρήνες όπου το νερό τρέχει μέσα από κεφαλές λιονταριών, κάτω από την εκκλησία της Παναγίας της Κουμούλου.
map add mapadd

Μουσιώνας

Σχεδόν συνεχόμενος με το Ανω Κόρθι είναι ο Μουσιώνας, ένα ακόμη πέτρινο χωριό με παραδοσιακά σπίτια, αλλά και καινούργια που κτίζονται τα τελευταία χρόνια. Εχει και αυτός μια μεγάλη πηγή που τη λένε Βρυσάρα. Πάνω στο δρόμο, πίσω από τον μεγάλο μαντρότοιχο που θα δείτε στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η Αγία Τριάδα, παλιό μοναστήρι όπου λειτούργησε και το πρώτο σχολείο της Ανδρου.
map add mapadd

Μεσαριά

Το πιο μεγάλο αγροτικό χωριό κοντά στη Χώρα, συνεχίζει και στις μέρες μας να εφοδιάζει την αγορά με προϊόντα από τα εύφορα κτήματά της. Αξιοθέατα είναι ο πύργος Λορέντζου-Καϊρη, κτισμένος το 1760 και ο βυζαντινός ναός του Ταξιάρχη του 12ου αιώνα.
map add mapadd

Μπατσί

Το αλλοτινό ψαροχώρι με τις κρεμμυδαποθήκες έχει εξελιχθεί εδώ και πολλά χρόνια σε έναν πολύβουο τουριστικό οικισμό όπου ο επισκέπτης θα βρει καταλύμματα, εστιατόρια, καφέ, μπαρ, club, σούπερ μάρκετ και οργανωμένη παραλία. Αν θέλετε να εξερευνήσετε το Μπατσί μπορείτε να ανέβετε το καλντερίμι προς το Ανω Μπατσί και την Πίσω Βρύση, όπως τη λένε η ντόπιοι. Ομορφη είναι και η παραλιακή βόλτα προς το Στιβάρι και την παραλία της Αγίας Μαρίνας. Ψηλά πάνω από τον οικισμό βρίσκεται το σημαντικό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.      
map add mapadd

Όρμος Κορθίου

Ο Ορμος είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της περιοχής του Κορθίου και φιλοξενεί καταλύμματα, εστιατόρια, παντοπωλεία, ταξιδιωτικά γραφεία, καφέ, μπαρ. Ηταν το παλιό καραβοστάσι του νησιού όπου έδενε το πλοίο της γραμμής ερχόμενο από τη Χώρα. Ο οικισμός κτίστηκε τον 19ο-20ο αιώνα. Λίγα παλιά σπίτια διατηρούνται ακόμη στο παραλιακό «μέτωπο». Ο κεντρικός πεζόδρομος διασχίζει τον οικισμό. Στην αρχή του θα δείτε την πλατεία Ηρώων με το δημοτικό σχολείο και τον Ναυτικό Ομιλο.        
map add mapadd

Παλαιόπολη

Ο οικισμός χωρίζεται σε Ανω και Κάτω Παλαιόπολη και είναι κτισμένος αριστερά και δεξιά από τον κεντρικό ασφαλτόδρομο. Στην περιοχή αυτή βρισκόταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού και έχει σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και μουσείο.
map add mapadd

Ρέματα (Ρεύματα)

Καταπράσινη περιοχή κοντά στο χωριό Αρνάς, όπου αξίζει να περπατήσετε για να ανακαλύψετε το αναστηλωμένο λιοτρίβι του Λεμπέση αι να δείτε το ποταμάκι με τις μικρές λίμνες. Θα απολαύσετε το σκιερό σημείο που είναι γεμάτο πλατάνια, κυπαρίσσια, ελιές. Παλιό μονοπάτι συνδέει την περιοχή αυτή με τον Αρνά. 
map add mapadd

Στραπουριές

Ενωμένες μέσω όμορφων μονοπατιών με το Μεσαθούρι και την Υψηλού, οι Στραπουριές έχουν πολλά νερά, βλάστηση, εκκλησίες και τον εντυπωσιακό κατακόρυφο βράχο της Γκρεμνίστρας. Μην παραλείψετε να δείτε τον πύργο του Αθηναίου με τη νεοκλασική αρχιτεκτονική.    
map add mapadd

Στενιές

Εντυπωσιακή είναι η εικόνα που χαρίζει από μακριά το μεγάλο και πλούσιο χωριό που είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά. Χωρίζεται στις Ανω και τις Κάτω Στενιές. Περπατώντας στο επάνω τμήμα του οικισμού θα θαυμάσετε τα εντυπωσιακά σπίτια των εφοπλιστών και των καπετάνιων κάποια από τα οποία ανήκουν στις οικογένειες Εμπειρίκου, Γουλανδρή, Πολέμη, Παλαιοκρασσά. Επίσης, τις βρύσες του 1968, τις στοές, την πλατεία που φτιάχτηκε το 1953, το δημοτικό σχολείο. Στις Κάτω Στενιές ξεχωρίζει ο στιβαρός πύργος Μπίστη-Μουβελά, που θεωρείται του 17ου αιώνα.Κοντά του βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι του Λέοντος. Ενα ακόμη αξιοθέατο στις Στενιές αποτελεί η ερειπωμένη φάμπρικα, το μεγάλο εργοστάσιο ζυμαρικών που έκτισαν τον 19ο αιώνα οι Εμπειρίκοι.  
map add mapadd

Συνετί

Χωριό της ναυτοσύνης, το Σινετί απολαμβάνει τα ευεργετήματα του πράσινου και των νερών που έτρεχαν πάντα άφθονα από το φαράγγι των Διποταμάτων. Εχει όμορφα σοκάκια και παλιά σπίτια, ένα εντυπωσιακό κτίριο που στεγάζει το λαογραφικό μουσείο, καφενείο, ταβέρνα κι έναν βαθύ όρμο κοντά στον οικισμό. Εκεί που τελειώνει το χωριό, μετά το πάρκινγκ, ξεκινάει μονοπάτι που οδηγεί στο ποτάμι. Στο σημείο αυτό θα δείτε τα σκαλιά προς το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη.    
map add mapadd

Πίσω Μεριά

Ενα από τα μικρά και κρυμμένα χωριά του Ανω Κορθίου. Περιλαμβάνει τον οικισμό Πύργοι και στην πλαγιά πίσω από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής υπάρχουν οι παλιοί νερόμυλοι. Στα πλατώματα που σχηματίζονται ανάμεσά τους, μέσα σε καρυδιές, συκιές και δάφνες, οι ντόπιοι έφτιαξαν δεξαμενές (τις λένε χαβούζες και από αυτές ποτίζουν τα περιβόλια), τόσο καλοφτιαγμένες που μοιάζουν με πισίνες. 
map add mapadd
Ημερολόγιο
Μάιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA