Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Λέρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μονοπάτια

Η ομαλότητα του εδάφους της Λέρου, καθιστά κάθε περιπατητική εξόρμηση απολαυστική. Ο Δήμος φρόντισε για την ανάδειξη των σημαντικότερων μονοπατιών, τα περισσότερα από τα οποία έχουν σήμανση και διαμορφωμένα κιόσκια για ξεκούραση. Πέρα από το φυσιολατρικό ή αρχαιολογικό τους ενδιαφέρον αρκετές διαδρομές σχετίζονται με την πολεμική ιστορία του νησιού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.
add

Πλάτανος-κάστρο Παντελίου

Αφήνοντας το όχημά σας στο χώρο στάθμευσης του Πλάτανου,  ακολουθείτε τη σήμανση για το κάστρο μέσα από τα ευωδιαστά σοκάκια του οικισμού. Περνάτε την κομψή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η οποία παλιότερα ήταν η μητρόπολη της Λέρου και ακολουθείτε το κλιμακωτό μονοπάτι που ανηφορίζει ανάμεσα σε αρωματικούς θάμνους.  Προσπερνώντας το κατώφλι του κάστρου, το τοπίο που ανοίγεται μπροστά σας δείχνει ότι εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει προ πολλού. Διάρκεια χωρίς στάση: 30΄.
add
Ξεκινήστε από το Λακκί με κατεύθυνση προς τα Τεμένια με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Κινούμενοι νοτιότερα και έχοντας πάντα στο δεξί σας χέρι τον όρμο των Λεπίδων, διακρίνετε το επιβλητικό συγκρότημα του Ψυχιατρείου το οποίο αρχικά κτίστηκε για να φιλοξενήσει τη βάση υδροπλάνων Rosseti.
add

Τούνελ Μερικιάς-Προφήτης Ηλίας

Αφού πραγματοποιήσετε μια επίσκεψη στις σήραγγες του Πολεμικού μουσείου στην Μερικιά, προσπεράστε τον περίβολο με τα παροπλισμένα αεροπλάνα έχοντας στα αριστερά σας πάνω στον λοφίσκο, το ξωκλήσι του Αγίου Ζαχαρία. Στενός χωματόδρομος περνά από το φράγμα της Συκαμιάς κι ύστερα μπαίνει σε κτηνοτροφική περιοχή με στάνες και χοιροστάσια. Μισή ώρα αργότερα βγάζει σε σταυροδρόμι. Η αριστερή κατεύθυνση καταλήγει στο ταπεινό ξωκλήσι του προφήτη Ηλία, η άλλη απέναντι δείχνει το δρόμο για το μοναστήρι της γερόντισσας Γαβριηλίας (μονή Αγίων Αγγέλων).   Διάρκεια διαδρομής: 60.
add

Παρθένι-ναός Αρτέμιδος-Φακούδια

Ξεκινώντας από το φράγμα του Παρθενίου ακολουθείτε την πινακίδα για τον αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο φτάνετε μετά από 400μ. ανήφορου. Δεν φυλάσσεται καθώς από το ιερό των ελληνιστικών χρόνων σώζονται λίγες μόνο πελεκητές πέτρες. Συνεχίζοντας δυτικά, το μονοπάτι γίνεται κακοτράχαλο προσπερνώντας μια έκταση με σκοίνα και χαρουπιές. Στρέψτε το βλέμμα δεξιά κι αγναντέψτε τις ακτές του Παρθενίου με τους μόλους και τις ψαρόβαρκες. Η διαδρομή καταλήγει σ’ ένα πέτρινο κιόσκι στην περιοχή Φακούδια όπου μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια της πυροβολαρχίας Farinata. Ελάχιστα μέτρα πριν το κιόσκι μια νότια παράκαμψη (μήκους 1 χλμ.) καταλήγει στην κορυφή του Μάρκελου. Διάρκεια χωρίς στάση: 50΄.
add

Παναγία Καβουράδαινα-Διαπόρι

Βατός χωματόδρομος από το ναό της Παναγίας Καβουράδαινας συνεχίζει προς το ακρωτήρι Διαπόρι. Η απόσταση δεν είναι μεγαλύτερη από 1,3 χλμ., αλλά περνάει από το χείλος του γκρεμού με καταπληκτική θέα τόσο προς τον κόλπο του Ξηρόκαμπου όσο και μπρος την Κάλυμνο. Στο τέρμα της διαδρομής υπάρχει κιόσκι και τα κτίρια των πυροβολαρχιών 281 και 388. Μέσα στους στρατώνες σώζονται ακόμα τοιχογραφίες που ζωγράφισαν Ιταλοί φαντάροι.  Εάν από αυτό το σημείο ακολουθήσετε τον κατήφορο θα φτάσετε ως την άκρη του ακρωτηρίου. Διάρκεια χωρίς στάση: 20΄.  
add
Ημερολόγιο
Ιουνιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA