Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Κάλυμνος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αρχαιολογικό μουσείο

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου εγκαινιάστηκε το 2009 και είναι κτισμένο στο κέντρο της Πόθιας, της πρωτεύουσας του νησιού. Μέχρι τότε λειτουργούσε ως αρχαιολογικό μουσείο το αρχοντικό της Κατερίνας Βουβάλη που είχε παραχωρηθεί με δωρεά της ιδιοκτήτριας. Με τη δημιουργία του νέου μουσείου βρήκε στέγη η περίφημη «Κυρά της Καλύμνου», σπουδαίο έργο της ελληνιστικής χαλκοπλαστικής, που απεικονίζει γυναίκα που έχει καλυμμένο το σώμα της με χιτώνα και κροσσωτό ιμάτιο.
add

Λαογραφικό μουσείο

Θα το βρείτε 1,5 χλμ NΔ, στο δρόμο προς τους Βοθύνους. Εδώ θα δείτε αναπαράσταση του παραδοσιακού καλυμνιώτικου σπιτιού. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται φορεσιές, αργαλειός, αδράχτι, υφαντά, πιάτα και γυαλικά εποχής, χειρόμυλος, στάμνες, οικιακά σκεύη, ο «κρέβατος» (οικογενειακό κρεβάτι), με παιδική κούνια από πάνω, και καναπές. Επίσης, παλαιά νομίσματα, βιβλία, επιστολές, όπλα και σπαθιά. Οι υπεύθυνοι του μουσείου θα σας ενημερώσουν για τα ήθη και τα έθιμα των Καλύμνιων.           
add

Ναυτικό μουσείο

Λειτουργεί σε κτίριο-δωρεά της Kατερίνας Bουβάλη, δίπλα στο Δημαρχείο. Η Κατερίνα Βουβάλη ήταν σύζυγος του μεγαλέμπορου Νικόλαου Βουβάλη, συγκέντρωσε τεράστια περιουσία και ευεργέτησε τον τόπο της και με άλλες δωρεές. Το μουσείο αποτελείται από τέσσερις αίθουσες και περιέχει εκθέματα, κατά κύριο λόγο από τη ζωή των σφουγγαράδων, τα ήθη και τα έθιμα των Καλύμνιων. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται φωτογραφίες των αρχών του 20ού αι. από την πόλη και από εκδηλώσεις για την αναχώρηση των σφουγγαράδων, λίθινες, μολύβδινες και σιδερένιες άγκυρες, ναυτικοί χάρτες 16ου-17ου αι.
add
Η βιοτεχνία επεξεργασίας φυσικών σπόγγων «Καλύδνα» της εταιρείας ΑΤΣΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., βρίσκεται μετά το λιμάνι της Πόθιας, κοντά στην περιοχή Λαφάσι. Επεξεργάζεται 30.000 σφουγγάρια ετησίως, και είναι επισκέψιμη. Εδώ θα γνωρίσετε όλα τα εμπορεύσιμα είδη σφουγγαριών (από καπάδικα, ματαπάδες, λαγόφυτα, τσιμούχες και μελάθια) αλλά και θα δείτε αναλυτικά όλα τα στάδια που περνούν τα σφουγγάρια, πριν καταλήξουν στην αγορά.
add

Το Καλύμνικο Σπίτι

Στο δρόμο προς τον Αγιο Σάββα και λίγο πριν πάρετε την τελική ανηφόρα για την κορυφή του λόφου, θα συναντήσετε το Καλύμνικο Σπίτι. Δείτε το παρελθόν με τα ίδια σας τα μάτια. Καθημερινά αντικείμενα, το παραδοσιακό κρεβάτι, η κούνια για το μωρό , και γενικότερα εικόνες μέσα από την καθημερινότητα της ζωής της Καλύμνου μιας άλλης εποχής. Η ιδιοκτήτρια του μουσείου θα σας ξεναγήσει πρόθυμα στο χώρο της. Η πρόσβαση στο μουσείο γίνεται είτε με το λεωφορείο της Δημοτικής Συγκοινωνίας, είτε με ταξί από την αφετηρία λεωφορείων στη Πόθια.      
add

Μουσείο Θαλάσσιων Ευρημάτων Βαλσαμίδη

Αξίζει να επισκεφθείτε το μουσείο Θαλάσσιων Ευρημάτων του Κου Βαλσαμίδη στα Βλυχάδια. Πρόκειται για μία ιδιωτική συλλογή με μεγάλο ενδιαφέρον. Σ’ έναν μεγάλο χώρο που θυμίζει ασβεστωμένη αιγαιοπελαγίτικη αυλή, υπάρχουν τρεις αίθουσες με εκθέματα. Στην πρώτη θα δείτε όλων των ειδών τα σφουγγάρια και αν είστε τυχεροί και μια επίδειξη επεξεργασίας τους. Ακολουθούν όστρακα, κοράλλια, σε διάφορα σχήματα, χρώματα και ταξινομημένα με τις ονομασίες τους.
add
Ημερολόγιο
Ιανουάριος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA