Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Πάρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Είναι το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Πάρου, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Ελλάδος. Το μοναστήρι της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής (ή Καταπολιανής) είναι κτισμένο σε δυο φάσεις (την Κωνσταντίνεια και την Ιουστινιάνεια). Σύμφωνα με την παράδοση, ο ναός ήταν το τάμα της Αγίας Ελένης, για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού και κτίστηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, ενώ στην  εποχή του Ιουστινιανού υπέστη αρκετές αλλαγές. Οσο για το όνομα της, κατά μια εκδοχή προήλθε από την θέση του ναού που είναι κτισμένος προς την αρχαία πόλη (Κατά την πόλη).               
map add mapadd

Ο Χριστός στο δάσος

Γυναικείο κοινοβιακό μοναστήρι του 17ου αιώνα που ονομάζεται και μονή του Αγίου Αρσενίου, προς τιμήν του οποίου κτίστηκε δεύτερος, μεγάλος ναός στο ύψωμα απέναντι από το μοναστήρι. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελούσε «υποστατικό» της οικογένειας Νικ. Μαυρογένη ως το 1793, όταν  η σύζυγός του και τα παιδιά του το αφιέρωσαν στον Δημοτικό ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, της οποίας οι επίτροποι αποφάσισαν το 1805 να ιδρύσουν κοινοβιακή μονή. Βρίσκεται στη θέση Ψυχοπιανά, 6 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Παροικιάς, κοντά στην κοιλάδα με τις πεταλούδες.   Info Η Πάρος στην περίοδο της Τουρκοκρατίας είχε 35 μοναστήρια, πολλά από αυτά με φρουριακή αρχιτεκτονική.       
map add mapadd

Η μονή Λογγοβάρδας

Μεγαλόπρεπη και με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική η μονή είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο Ζωοδόχο Πηγή και ιδρύθηκε το 1638 πάνω σε ερείπια παλαιότερου ναού. Το 1657 κτίστηκε το καθολικό στον τύπο του σταυροειδούς με τρούλο και φέρει τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, εργαστήριο αγιογραφίας και παραδοσιακής βιβλιοδεσίας. Αξίζει να σημειωθεί η προσφορά της μονής Λογγοβάρδας κατά την περίοδο της Κατοχής, αφού οι μοναχοί της έσωσαν πολλούς Παριανούς από την πείνα βοηθώντας σε καθημερινή βάση και πρόσφεραν φιλοξενία σε στρατιώτες των συμμάχων με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής. Η κοινωνική προσφορά συνεχίζεται και σήμερα.
map add mapadd

Ο Αϊ Γιάννης Δέτης

Σύμφωνα με χειρόγραφους πορτολάνους το τοπωνύμιο Αγιος Ιωάννης αναφέρεται από το 1530, ενώ στους Ρώσικους χάρτες του 1770-74 σημειώνονται οι στημένες στην περιοχή πυροβολαρχίες των Ρώσων αλλά και ένα κτίριο χωρίς να αναφέρεται ότι πρόκειται για μοναστήρι. Στα 1806 καταγράφεται η πρώτη ανακαίνιση του μοναστηριού και στα 1833 εγκαταλείπεται από τους μοναχούς του με τον νόμο του Οθωνα. Το  όνομα Δέτης προφανώς προήλθε από το ασφαλές δέσιμο των πλοίων στον φυσικό κόλπο, ενώ ο ιατρός-λαογράφος Οθωνας Κάπαρης αναφέρει την εκδοχή ότι ο άγιος «έδενε» (δηλαδή θεράπευε) την ελονοσία που ταλαιπωρούσε τους κατοίκους της Νάουσας τον 18ο-19ο αιώνα. Ο Αϊ Γιάννης Δέτης γιορτάζει με πανηγύρι στις 29 Αυγούστου. Στην περιοχή ο Δήμος Πάρου έχει οργανώσει Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο.    
map add mapadd
Ημερολόγιο
Μάιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA