Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Άνδρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μονή Παναχράντου

Κοντά στη Χώρα βρίσκονται τα λεγόμενα Πέρα Χωριά –το Κουρέλι, το Σασά (Ορεινό) και άλλοι μικρότεροι οικισμοί. Από εκεί μπορείτε να ανηφορίσετε προς την περίφημη μονή Παναχράντου, που έχει πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Αναφέρεται για πρώτη φορά στο τέλος του 16ου αιώνα και σύμφωνα με μια παράδοση την ίδρυσε ο Νικηφόρος Φωκάς. Απέκτησε φήμη στη διάρκεια του 17ου αιώνα και στη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης έφτασε να φιλοξενεί έως και 300 μοναχούς. Από το 1956 μονάζει εδώ ο πατέρας Ευδόκιμος. Στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα φυλάσσεται η κάρα του αγίου.    
map add mapadd

Μονή Αγίου Νικολάου

Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, εγκαταλείφθηκε και κατοικήθηκε ξανά μεταξύ 1450-1480. Στο καθολικό, το οποίο θεωρείται ότι κτίστηκε από Χιώτες μάστορες, φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Νικολάου. Στον πρόναο υπάρχει εικόνα του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του 17ου αιώνα που έχει κεντήσει η μοναχή η Λεοντία, με κλωστή και τρίχες από τα μαλλιά της. Στην εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι μια φορά το χρόνο ανθίζουν τα ξερά κρίνα που έχει γύρω της. Από μονοπάτι που ξεκινάει κοντά στη μονή μπορείτε να πάτε προς τα Αχλα.    
add

Η Αγία Τριάδα

Η μονή ξεκίνησε να κτίζεται το 19ο αιώνα. Η Σχολή που λειτούργησε στην Αγία Τριάδα ιδρύθηκε από έναν ιερομόναχο τον Σαμουήλ Πλασίμη ή Σκάζη το 1813 και έγινε η πρώτη σχολή ελληνικών γραμμάτων που λειτούργησε στα χρόνια των Οθωμανών. Όπως περιγράφουν τα παλιά κείμενα, γύρω στο 1843 η σχολή είχε μεγάλη αίθουσα διδασκαλίας, τα οικήματα των δασκάλων, μαγειρείο, διαμερίσματα για να μένουν οι φοιτητές και ναό με κωδωνοστάσιο – μια διάταξη που έχει διατηρηθεί λίγο ως πολύ μέχρι σήμερα. Μέσα από τον μεγάλο τοίχο που την περιβάλλει υπήρχε και υδραγωγείο που κάλυπτε τις ανάγκες όλης της περιοχής του Κορθίου. Από τη Σχολή της Αγίας Τριάδας αποφοίτησαν πολλοί Ανδριώτες επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι. Το 1862 η σχολή παραχωρήθηκε στο σχολείο Κορθίου που λειτουργούσε εκεί μέχρι πριν από 15 χρόνια. Σήμερα το αξιοποιεί ο δήμος για εκθέσεις και συνέδρια, καθώς έχει μετατραπεί σε κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Έχει  βιβλιοθήκη με παλιά βιβλία από τη βυζαντινή εποχή και χειρόγραφα.
add

Μονή Αγίας Ειρήνης

Θα βρείτε το ναό κοντά στα Αποίκια, σε προνομιακή θέση με υπέροχη θέα. Ηταν γυναικείο μοναστήρι κτισμένο το 1780. Σήμερα παραμένει κλειστό. Στο καθολικό υπάρχει μαρμάρινο τέμπλο έργο των αρχών του 19ου αιώνα.      
add

Μονή της Ζωοδόχου Πηγής

Το μεγαλύτερο μοναστήρι του νησιού, με τη φρουριακή αρχιτεκτονική, είναι κτισμένο βόρεια από το Μπατσί. Αναφέρεται σε έγγραφο του 1400 και ανακαινίστηκε γύρω στα 1550. Το 1612 με έγγραφο του οικουμενικού Πατριάρχη Τιμόθεου Β’ ανακηρύχθηκε σταυροπηγιακή. Απο το 1928 λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι. Στο ναό της ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο ζωγραφικός διάκοσμος.
add

Η Τρομαρχιανή

Στην περιοχή του Κορθίου θα συναντήσετε την Τρομαρχιανή που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ο ναός έχει όμορφο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αι. και είναι ανοιχτός τη Δευτέρα του Πάσχα που γιορτάζει. Από το σημείο όπου είναι κτισμένος θα απολαύσετε πανοραμική θέα στο πέλαγος.      
add

Ναός Ταξιάρχη Μεσαριάς

Ο βυζαντινός ναός του Ταξιάρχη βρίσκεται στη Μεσαριά, μέσα σε ένα όμορφο και καταπράσινο τοπίο. Χρονολογείται στον 12ο αιώνα.   
map add mapadd

Ναός Ταξιάρχη Μελίδας

Ο ναός αυτός βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Πιτροφός και κτίστηκε στα τέλη του 11ου αιώνα. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ίχνη τοιχογραφιών του 12ου αιώνα και στον περίβολο το κοιμητήριο του Πιτροφού. Θα δείτε το ναό αριστερά σας καθώς οδηγείτε από την περιοχή της Σταυροπέδας προς τη Χώρα της Ανδρου.  
map add mapadd
Ημερολόγιο
Ιουλιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA