Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Σύρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τοπικά Προϊόντα-Γαστρονομία

Το Συριανό λουκούμι

Το γνωστό γλύκισμα από ζάχαρη και άμυλο προήλθε από τη Μικρά Ασία και το όνομά του από την τούρκικη λέξη lokum. Οι τεχνίτες λουκουμιού ήταν Χιώτες που μετέφεραν την τέχνη τους στη Κωνσταντινούπολη όπου παρασκεύαζαν λουκούμια, μεταδίδοντας τη γνώση τους στις επόμενες γενιές. Στη Σύρο λέγεται ότι ή πρώτη «καζανιά» μπήκε το 1832. Η πρώτη επίσημη σφραγίδα λουκουμοποιού (του Σταματελάκη) εμφανίστηκε το 1837.

Για πολλές δεκαετίες το λουκούμι παρασκευαζόταν μ’ έναν σταθερό τρόπο που ήταν δύσκολος και απαιτούσε γνώση και μεράκι. Από το 1970 και μετά, τα εργαστήρια άρχισαν να εκσυγχρονίζονται. Καθώς ο καιρός περνούσε οι γεύσεις των λουκουμιών γίνονταν όλο και περισσότερες –μαστίχα, τριαντάφυλλο, περγαμόντο, ροδοζάχαρη, μανταρίνι, καρύδα ινδική, αμυγδάλου, φιστικιού, καρυδιού. Οπως λένε οι παλιοί ζαχαροπλάστες, τη διαφορά στη γεύση του Συριανού λουκουμιού την κάνει το νερό. Σ' ένα νησί άνυδρο, το υφάλμυρο από τις λιγοστές πηγές νερό, έδωσε μοναδική ταυτότητα στο προϊόν που ταυτίστηκε με τη Σύρο.

Από τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι το τέλος της 10ετίας του ‘60, υπήρχαν πολλές βιοτεχνίες λουκουμιών στην Σύρο και καταστήματα πώλησής του στην παραλία. Συνήθως οι βιοτεχνίες ήταν οικογενειακές επιχειρήσεις και η τέχνη περνούσε από γενιά σε γενιά.

Οι λουκουμοποιοί φτιάχνουν επίσης χαλβαδόπιτα με θυμαρίσιο ντόπιο μέλι και φρεσκοψημένα αμύγδαλα.

Άλλα Προϊόντα

Αξίζει να δοκιμάσετε και να αγοράσετε από τα καταστήματα το θυμαρίσιο μέλι του νησιού και τα τυροκομικά προϊόντα: τη γλυκιά αγελαδινή γραβιέρα, την κοπανιστή, τη νωπή μυζήθρα και το γνωστό τυρί Σα(ν) Μιχάλη. Είναι σκληρό, υποκίτρινο και γευστικό. Παράγεται μόνο στη Σύρο, από αγελαδινό γάλα και είναι τυρί Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Ωριμάζει επί 3-4 μήνες και έχει πλούσια, πικάντικη γεύση.

Τα Χοιροσφάγια 

Οπως συμβαίνει και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων (Aνδρο, Τήνο, Μύκονο), τα χοιροσφάγια έχουν στη Σύρο τις ρίζες τους στα πολύ παλιά χρόνια. Τελούνται ακόμη με την ιεροτελεστία του παρελθόντος, ιδιαίτερα στα χωριά Πάγος, Δανακός, Αγρός και άλλα αγροτικά χωριά της ενδοχώρας. Περιλαμβάνει τη σφαγή του χοίρου πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων, τον τεμαχισμό του και την παραγωγή παρασκευασμάτων που θα επιτρέψουν στις οικογένειες να περάσουν τη χρονιά όπως λουκάνικα, λούζα, γλίνα και πηχτή. Συνοδεύονται από φαγοπότι και γλέντι.

Info

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Συριανό λουκούμι θα βρείτε στον ιστότοπο του Δήμου Σύρου www.hermoupolis.gr

 

add
Ημερολόγιο
Μάιος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA