Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Δονούσα
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τοπικά Προϊόντα-Γαστρονομία

Από την παραδοσιακή κουζίνα της Δονούσας αξίζει να γευτείτε, κοκκινιστό κρέας «πατατάτο», καβουρμά, «γιαπράκια» (λαχανοντολμάδες), γεμιστό κατσικάκι στο φούρνο και αξιαλομυζήθρα (τυρί από πηγμένο γιαούρτι). Δοκιμάστε, επίσης, παστέλι και ξεροτήγανα.

 

"Μικρή σε εμβαδόν η Δονούσα, αλλά μεγάλη, γευστικότατη και ποικίλη η γαστρονομική της κιβωτός: κομματάκια χοιρινού τηγανισμένα σε λίπος κάνουν τον καβουρμά, κομμάτια χοιρινού «πληγωμένα» με μυρωδικά και ξεραμένα στον ήλιο κάνουν τον παστουρμά. Στις γιορτές και στις σχόλες τρώγεται μετά μανίας και ευλάβειας το πατατάτο από κατσικίσια σπάλα ή μπούτι, κρεμμύδια, σκόρδο, πατάτες, ντομάτες και δάφνη στη κατσαρόλα. Οι Δονουσιώτες τυλίγουν περίτεχνα μάραθο, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι ξερό, ρύζι με πλιγούρι και τομάτα μέσα σε τρυφερά φύλλα από κουνουπίδια ή λάχανα και φτιάχνουν αχνιστά γιαπράκια. Με μυζήθρα, δυόσμο και φρέσκο γάλα ετοιμάζονται στο τηγάνι το τυροπιτάρι και με σέσκουλα και μάραθο οι χορτόπιτες. 

Τα σπιτικά αρανιστά, κλωστά και πιταρίδια φυλάσσονται με φροντίδα σε γυάλινα δοχεία. Το φουρνιστό τραγανιστό «ρίφι» γεμιστό με χόνδρο (πληγούρι), κατσικίσιο βούτυρο και τυρί, συκωτάκια, ρύζι, μυρωδικά και σταφίδες. Στους Δονουσιώτικους γάμους, παλιότερα, προσέφεραν γλυκίσματα όμοια με τα  λουκούμια, που οι νοικοκυρές  έφτιαχναν με αλεύρι ψιλό από σιτάρι, ζυμωμένο με ζάχαρη. Ανήμερα των Φώτων, οι νοικοκυρές μοιράζουν, από σπίτι σε σπίτι, φωτόπιτες, ένα είδος τραγανών μελωμένων λουκουμάδων. Η αξιαλομυζήθρα της Δονούσας, τυράκι μαλακό από γιαούρτι, παντρεύεται αρμονικά με σπιρτόζα ρακή και ξυδάτη καπαρίτσα."

 

Πηγή: 

 

http://www.aegeancuisine.net/portal/,

add
Ημερολόγιο
Δεκέμβριος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA