Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Αντίπαρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πάτιδο (κόκορας γεμιστός με ψωμί, σταφίδες και κεφαλοτύρι)

Συστατικά/Προετοιμασία:

 

6 ΜΕΡΙΔΕΣ

  • 1 κόκορα περίπου 2 ½ κιλά
  • 1 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Αντιπάρου
  • 200 γρ. συκώτι κότας, ξεπλυμένο και ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 2 φλιτζ. κρασί Μανδηλαριά
  • 2 φλιτζ. χοντροκομμένο ξερό χωριάτικο ψωμί,
  • 1 ½ φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2/ 3 φλιτζ. μαύρη σταφίδα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 μεγάλο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 1 κιλό μέτριες πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση



Οδηγίες/Περιγραφή:

 

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
  2. Ξεπλένουμε τον κόκορα και τον στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Τον σκεπάζουμε και τον φυλάμε στο ψυγείο.
  3. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο, φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τα συκώτια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε μέχρι να χρυσίσει, για 12 λεπτά περίπου. Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα ζουμιά του τηγανιού. Βγάζουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  4. Προσθέτουμε το ψωμί, το μαϊντανό, τη σταφίδα, αλάτι και πιπέρι στο μείγμα συκωτιού-κρεμμυδιού. Προσθέτουμε το αυγό και αναμειγνύουμε καλά.
  5. Βάζουμε τη γέμιση μέσα στην κοιλότητα του κόκορα και από τις δύο άκρες. Δένουμε τον κόκορα με σπάγκο κουζίνας. Αλείφουμε τον κόκορα με ελαιόλαδο και τον αλατοπιπερώνουμε. Τον βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί.
  6. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες μαζί με αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Τις τοποθετούμε γύρω από τον κόκορα μέσα στο ταψί. Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε το φαγητό για 15 λεπτά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί. Συνεχίζουμε το ψήσιμο και αλείφουμε τον κόκορα κάθε 15 λεπτά με τα ζουμιά από το ταψί. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ½ ώρα, ή μέχρι να γίνει κόκορας και να είναι τρυφερές οι πατάτες. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό και σερβίρουμε.

 

ΝΤΑΪΑΝΑ ΚΟΧΥΛΑ
(Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine)

 


Τα πιάτα με γεμιστά κρέατα είναι σήμα κατατεθέν των νησιών, αλλά συνήθως πρόκειται για το πασχαλινό κατσίκι ή αρνί. Εδώ γεμίζεται ο κόκορας, ένα άλλο εορταστικό κρέας που συνήθως τρώμε τα Χριστούγεννα ή την πρωτοχρονιά.

 

Παρακαλούμε ακολουθείστε τον σύνδεσμο για περισσσότερες πληροφορίες.


Πηγή:

http://www.aegeancuisine.net/

add
Ημερολόγιο
Αυγουστος  2019
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA