Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Λέρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ένας γαστριμαργικός παράδεισος με τοπικά προϊόντα της Λέρου

Ένα γαστριμαργικό παράδεισο κρύβει η Λέρος. Με ποιοτικά τοπικά προϊόντα και με μία απλή, παραδοσιακή κουζίνα που σέβεται την πρώτη ύλη, ετοιμαστείτε για μοναδικές γευστικές απολαύσεις.

 

Κατά κύριο λόγο, η Λέρος είναι νησί ψαράδων οπότε το βασικό προϊόν του νησιού είναι τα ψάρια. Το χειμώνα στα νερά τις Λέρου εκατοντάδες τόνοι από μαρίδα και γόπα ψαρεύονται με τις τράτες. Το Καλοκαίρι είναι η εποχή της παλαμίδας του κολιού και της σαρδέλας. Συναγρίδες, λυθρίνια, φαγκριά, μελανούρια, αστακοί, ξιφίες και καλαμάρια υπάρχουν σε αφθονία στη Λέρο. Ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό προϊόν είναι ο παστός Κολιός, από τους καλύτερους ουζομεζέδες!

 

Από τα δημοφιλή παραδοσιακά προϊόντα της Λέρου είναι και η Μυτζήθρα (φρέσκια η ξερή) καλυμμένη με την περίφημη τυριά ένα μίγμα από μούστο, λάδι και θυμάρι που της δίνει μια υπέροχη γεύση. Ταιριάζει άψογα με παξιμάδι, λάδι και ντομάτα η τριμμένη στα μακαρόνια. Το Λαδότυρο και το κρασότυρο είναι επίσης δύο ξεχωριστά τυριά που παράγονται στη Λέρο.

 

Η γευστική φήμη του νησιού έχει να κάνει με τα ντόπια, φρέσκα υλικά. Τα ψάρια, οι διάφορες γευστικές πίτες, η τοπική μυζήθρα και το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι αποτελούν τη βάση για την αυθεντική λεριακή κουζίνα. Παρόλο όμως που το ψάρι κατέχει πρωταρχική θέση στις διατροφικές συνήθειες της Λέρου, δεν λείπει και το κρέας! Στο Λακκί, στον Πλάτανο και σε άλλες περιοχές της Λέρου θα απολαύσετε γευστικές λιχουδιές με βάση το κρέας.

Στις ταβέρνες θα βρείτε το πιο νόστιμο και απλό φαγητό, μαγειρεμένο συχνά από απλές νοικοκυρές. Αυτή η απλότητα και η ποιότητα της κουζίνας της Λέρου είναι το μυστικό της επιτυχίας. Διαχρονικά, οι Λεριοί παραβλέπουν τα κλισέ και τις απαιτήσεις της μαζικής τουριστικής δραστηριότητας. Η φιλοξενία των κατοίκων του νησιού, η εγκάρδια υποδοχή και εξυπηρέτηση ενισχύουν τις γευστικές απολαύσεις.  

 

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην τοπική κουζίνα της Λέρου είναι και τα παραδοσιακά γλυκά. Όπου και να βρεθεί κανείς, επιβάλλεται ένα καλωσόρισμα με ένα γλυκό του κουταλιού, όπως το κυδώνι, το νεραντζάκι ή το μελιτζανάκι. Οι δίπλες, τα πουγκιά, η σουμάδα, τα αμυγδαλωτά, δεν λείπουν από κανένα γάμο ή γιορτή. Τα αμυγδαλωτά της Λέρου έχουν  «φανατικούς οπαδούς»!

 

Επιβιβαστείτε και εσείς σε ένα αξέχαστο γευστικό ταξίδι στη Λέρο! 

add
Ημερολόγιο
Απρίλιος  2018
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA