Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Κίμωλος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το Σκιάδι

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος «Σκλάβος», υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι που οι κάτοικοι το ονομάζουν «Σκιάδι» . Ένα μνημείο της φύσης που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα: αγκαλιάζει τις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού (Ελληνικά, Μαυροσπήλια, Αθηνιάς) κι ένα μεγάλο μέρος της Μήλου. Το «Σκιάδι» οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του. Το πιο μαλακό πέτρωμα που βρίσκεται στη βάση προσβάλλεται και διαβρώνεται από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου. Αποτέλεσμα αυτής της διεργασίας που ονομάζεται «απορρίνηση» είναι, η βάση να «τρώγεται» και να στενεύει συνεχώς, ενώ η κορυφή που, είναι πιο σκληρή, παραμένει σχεδόν άθικτη.    
map add mapadd

Τα ορυκτά της Κιμώλου

Καθώς η Κίμωλος βρίσκεται στην εξωτερική ζώνη του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου, η χαμένη στα βάθη των αιώνων τοπική ηφαιστειακή δραστηριότητα άφησε ορατά ίχνη στο νησί, όπως θερμές πηγές και ασυνήθιστους γεωλογικούς σχηματισμούς που συνθέτουν τοπία σπάνιας ομορφιάς. Μεγάλη επιφάνεια του νησιού καλύπτεται από τόφφους. Ένα ελαφρύ πέτρωμα που, κομμένο συνήθως σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπίπεδου, τα «πώρια» , χρησιμοποιείται σαν οικοδομικό υλικό και παλαιότερα αποτελούσε σημαντικό έσοδο για τους κατοίκους αφού, με τα καΐκια μεταφερόταν σε μεγάλες αποστάσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Υπάρχουν πολλά και σημαντικά βιομηχανικά ορυκτά, όπως μπεντονίτης, ποζολάνη, περλίτης, καολίνης, σιδηρομαγγάνιο, βαρύτης, ζεόλιθοι, λίγο θείο και το σπουδαιότερο, το μοναδικό είδος αργίλου, γνωστό από τους προϊστορικούς χρόνους, η «κιμωλία γη» που πήρε το όνομα του από το νησί και λόγω χρώματος και υφής, το έδωσε στην «κρητίδα», την γνωστή μας κιμωλία του μαυροπίνακα. Συνηθισμένα είναι στο νησί τα ημιπολύτιμα χαλαζιακά ορυκτά όπως αμέθυστος, αχάτης, χαλκηδόνιος, ίασπης, οπάλιος κ.α. που εύκολα θα τα βρείτε στις παραλίες σαν πολύχρωμα βότσαλα.    
add

Ελληνικά και Μαυροσπήλια

Εντυπωσιακές μορφές διάβρωσης σε ρεύματα κίσσηρης εμφανίζονται στη νοτιοδυτική πλευρά της Κιμώλου στις θέσεις ακρωτήρι Αγίου Γεωργίου και Ελληνικά-Μαυροσπήλια. Είναι ένας πολύ χαρακτηριστικός σχηματισμός με τεράστια κομμάτια κίσσηρης διαμέτρου έως 3 μ. και θεωρείται από τα μεγαλύτερα που έχουν παρατηρηθεί παγκοσμίως. Η βάση και η οροφή του σχηματισμού αποτελείται από έναν λεπτόκοκκο υποθαλάσσιο τόφφο κιτρινωπού χρώματος. Τα τεράστια κομμάτια κίσσηρης προέρχονται από έναν ηφαιστειακό πόρο που βρισκόταν τότε σε χερσαίο περιβάλλον, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της νοτιοδυτικής πλευράς της Κιμώλου και της βορειοανατολικής Μήλου.
add

Η σπηλιά της Γερακιάς

Τα ενάλια σπήλαια της Κιμώλου, διανοιγμένα στα ηφαιστειακά πετρώματα από τη δράση των κυμάτων και την αιολική διάβρωση έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η σπηλιά της Γερακιάς, στο βορειότερο σημείο του νησιού, αποτελεί το πιο σημαντικό από όλα.  Εχει τιρκουάζ νερά και μπορείτε να εξερευνήσετε τη σπηλιά περπατώντας στα ρηχά νερά.
map add mapadd
Ημερολόγιο
Μάιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA