Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Θηρασιά
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Συνταγή για Φάβα

Συστατικά/Προετοιμασία:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

  • 2/ 3 φλιτζ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. φάβα Σαντορίνης, Θηρασιάς, ή Σχοινούσας, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  • 5-7 φλιτζ. νερό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, όσο θέλουμε
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 2-3 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1-2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • ελαιόλαδο για το γαρνίρισμα



Οδηγίες/Περιγραφή:

  1. Ζεσταίνουμε 2/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει, 6-8 λεπτά. Προσθέτουμε τη φάβα και την ανακατεύουμε καλά για να αλειφθεί παντού με το λάδι, για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί η φάβα κατά 5 εκ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Κατεβάζουμε τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε τη φάβα σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πότε πότε για να μην κολλήσει, για 1 ½-2 ώρες, μέχρι να λιώσει τελείως η φάβα. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτουμε νερό.
  2. Μόλις η φάβα αποκτήσει την υφή όχι πολύ σφιχτού πουρέ, βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη και το ξίδι. Σκεπάζουμε τη φάβα με μια πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί για 1-2 ώρες ώστε να κρυώσει και να σφίξει. Απλώνουμε σε ένα πιάτο ή πιατέλα, πασπαλίζουμε με ωμό κρεμμύδι και περιχύνουμε με ελαιόλαδο.

Σημείωση: Μπορούμε να αλέσουμε τη φάβα μαζί με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πολυμηχάνημα ή ραβδομπλέντερ για πιο απαλή τελική υφή.

 

ΝΤΑΪΑΝΑ ΚΟΧΥΛΑ
(Τη συνταγή αυτή θα τη βρείτε στο βιβλίο AegeanCuisine)

 


Το πάντρεμα της φάβας και της κάππαρης (βλ. Συνταγή που ακολουθεί) εμφανίζεται σε όλες τις Κυκλάδες καθώς και σε άλλα Ελληνικά νησιά. Στη Σαντορίνη και στην γειτονική Θηρασια όμως το πιάτο αυτό ξεπερνάει όλα τα υπόλοιπα χάρη στην εξαιρετική ποιότητα της ντόπιας φάβας, που επιτυγχάνει την υφή απαλού πουρέ όταν μαγειρεύεται χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μπλέντερ.

 

Παρακαλούμε ακολουθείστε τον σύνδεσμο για περισσσότερες πληροφορίες.


Πηγή:

http://www.aegeancuisine.net/

add
Ημερολόγιο
Ιουλιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA