Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Κως
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κονιάριο

Στα βόρεια του Παλιού Πυλίου, στο δρόμο που οδηγεί από τον συνοικισμό του Αμανιού στο Λαγούδι, βρίσκεται ο εγκαταλελειμμένος οικισμός του Κονιαριού. Ο Κώος αρχαιοδίφης Ιάκωβος Ζαρράφτης το 1917 έγραφε ότι εδώ υπήρχαν 25 οικήματα και διέμεναν 100 τουρκόφωνοι γεωργοί, με δικό τους δημογέροντα υπαγόμενο στο Πυλί αλλά και δικό τους δάσκαλο.  Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του χωριού παρέμειναν σε αυτό μέχρι το 1952 που το εγκατέλειψαν. Σήμερα διατηρούνται ακόμη τα ερείπια του τζαμιού και διώροφες αγροτικές κατοικίες επιχρισμένες εξωτερικά με κόκκινο κονίαμα ή ώχρα.   Info  Το παρακείμενο δάσος είναι προστατευόμενη δασική έκταση με διαμορφωμένους από τις τοπικές αρχές χώρους για περιπάτους και πικ-νικ. 
add

Οι ιαματικές πηγές

Η Κως είναι το μοναδικό νησί στα Δωδεκάνησα το οποίο χάρη στη ρηγματογενή τεκτονική ηφαιστειότητά του, διαθέτει τριών ειδών ιαματικές μεταλλικές πηγές: θερμές, υπόθερμες και ψυχρές. Σημειωτέον ότι καμιά τους δεν λειτουργεί ως οργανωμένο spa. Έτσι οι πηγές αυτές είναι πάντα ανοιχτές αρκεί να βρείτε τρόπο, μέσο και χάρτη για να τις προσεγγίσετε. Οι σημαντικότερες είναι οι εξής: Του Αγίου Φωκά ή Εμπρός Θέρμες. Εκβάλει στην παραλία των Θερμών, είναι θερμομεταλλική και φτάνει στους 47ο C. Έχει μεγάλη συγκέντρωση ιόντων θείου, καλίου, νατρίου, μαγνησίου και ασβεστίου. Βοηθά στις ρευματικές παθήσεις, την αρθρίτιδα και τα γυναικολογικά προβλήματα.   Της Αγία Ειρήνης ή Πίσω Θέρμες. Κοντά στην προηγούμενη, προσεγγίζεται από μονοπάτι ή με βάρκα. Είναι μεσόθερμη χλωριονατριούχος φτάνει τους 45ο C και ενδείκνυται για νεφρικές παθήσεις. Κοκκινόνερο. Βρίσκεται ΝΔ του Ασκληπιείου καταλήγοντας στον αρχαιολογικό χώρο του. Το νερό της είναι σιδηρούχο οξυανθρακικό θερμοκρασίας 22,5ο C και καταπολεμά τη δυσπεψία και τις παθήσεις του εντέρου. Των Βολκάνων. Πολύ κοντά στην πηγή του Κοκκινόνερου εκβάλει από άλλο σημείο λασπώδες μεταλλικό νερό κατάλληλο για πηλοθεραπεία.   Πηγές: Β. Χατζηβασιλείου: Ιστορία της Νήσου Κω, 1990 σελ. 23-24, www.thermalsprings.gr  
add

Το δάσος των παγωνιών

Στα Δ του διεθνούς αερολιμένα της Κω και κοντά στην Αντιμάχεια, μέσα  σε μια ειδυλλιακή κοιλάδα, απλώνεται το δάσος της Πλάκας. Είναι τεχνητό, καθώς το φύτεψαν οι Ιταλοί την δεκαετία του ’40. Τη διετία 1978-80 η δασική υπηρεσία προχώρησε στην ανάπλασή του. Σε συνεργασία με τον κυνηγητικό σύλλογο του νησιού δημιουργήθηκε ένα μικρό καταφύγιο για παγώνια και άλλα είδη πουλιών. Σήμερα η έκταση είναι ένα θαυμάσιο πάρκο αναψυχής στο οποίο ευδοκιμεί η Τραχεία πεύκη (Pinus Brutia) και η κουκουναριά (Pinus Pinea). Τα παγώνια χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάστηκαν, συνήθισαν την παρουσία του ανθρώπου και πλησιάζουν άφοβα ίδιους όσους έχουν μαζί τους σπόρια ή ψωμί.      
add
Ημερολόγιο
Ιουλιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA