Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Λέρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Μύθος-Λέρος

Εξαιτίας της γειτνίασης της Λέρου με τις ακτές της Μικράς Ασίας,  πιθανολογείται ότι οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν  Λέλεγες, Κάρες και  Φοίνικες. Ο μύθος ισχυρίζεται ότι στο νησί κατέπλευσαν οι Λύκιοι και οι Ετεοκρήτες, κάτω από την αρχηγία του Ροδάμανθυ που ήταν αδελφός του θρυλικού Μίνωα. Ο  Όμηρος στην Ιλιάδα (Β 676) αναφέρει τη συμμετοχή πλοίων στην εκστρατεία στην Τροία από τα νησιά «Καλύδνες», που σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη επρόκειτο για το νησιωτικό σύμπλεγμα της Λέρου και της Καλύμνου. Όταν αργότερα οι Δωριείς επικράτησαν στη Καρία, είναι πιθανόν η Λέρος να κατακτήθηκε και να κατοικήθηκε από τους Δωριείς.  Όμως, φαίνεται ότι γρήγορα εκδιώχτηκαν από τους Ίωνες της γειτονικής Μιλήτου. Σύμφωνα με τα «Γεωγραφικά» του Στράβωνα «Ίκαρον την νήσον και Λέρον Μιλήσιοι συνώκησαν», χωρίς όμως να γνωρίζουμε πότε ακριβώς άρχισε η πολιτική επιρροή των Μιλησίων στη Λέρο.

Το νησί συνδέεται με τον γνωστό μύθο της αρχαίας Αιτωλίας που αναφέρεται στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου και του Μελέαγρου. Σύμφωνα μ’ αυτόν, για να τιμωρήσει η Άρτεμις την ασέβεια των Καλυδωνίων στο πρόσωπό της,  έστειλε ένα αγριογούρουνο που  κατέστρεφε τη σοδειά και σκότωνε τους γεωργούς όταν έσπερναν τα χωράφια τους. Τότε οι  πιο ξακουσμένοι ήρωες του αρχαίου κόσμου προσκλήθηκαν για να εξοντώσουν τον κάπρο της Καλυδώνας. Όλοι, όμως, απέτυχαν, εκτός από τον Μελέαγρο που σκότωσε το θηρίο χτυπώντας το με το ακόντιό του στο πλευρό. Δικαιωματικά, λοιπόν, πήρε ως έπαθλο το  δέρμα του κάπρου, για να το δωρίσει  στην Αταλάντη η οποία είχε αρχικά τραυματίσει το ζώο. 

Η εξολόθρευση του κάπρου προκάλεσε την οργή της Αρτέμιδος,  που έσπειρε τη διχόνοια ανάμεσα στους Αιτωλούς και τους Κουρήτες  που είχαν πάρει μέρος στο κυνήγι, και διεκδικούσαν ο καθένας για τον εαυτό του το τομάρι και το κεφάλι του νεκρού ζώου. Στη μάχη που έγινε, ο Μελέαγρος σκότωσε τους αδελφούς της μητέρας του Τοξέα και Πλέξιππο, με συνέπεια εκείνη να τον καταραστεί να πεθάνει. Οι αδελφές του απαρηγόρητες για το χαμό του έκλαιγαν γοερά πάνω από τον τάφο του. Η Άρτεμις συγκινήθηκε και με το ραβδί της τις μεταμόρφωσε σε όρνιθες, και τις έστειλε στη Λέρο.  Εκεί βρήκαν καταφύγιο στο ιερό της Παρθένου Ιοκαλίδος, και οι τοπικοί ιερείς  φρόντιζαν τις Μελεαγρίδες όρνιθες μαζί με  τα μικρά τους.  Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, αν και η ακριβής θέση του ιερού δεν έχει εντοπιστεί, το τέμενος της Παρθένου πρέπει να βρισκόταν στο σημερινό Παρθένι της Λέρου. Ο χώρος μάλλον συνδεόταν με τη λατρεία της Αρτέμιδος και σύμφωνα με την περιγραφή του περιπατητικού φιλόσοφου Κλύτου στο έργο του «Περί Μιλήτου», ήταν ελώδης. Από επιγραφικές μαρτυρίες μαθαίνουμε, επίσης, ότι ήταν τόπος ανάθεσης των ψηφισμάτων των Λερίων. Κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (μέσα του 5ου-αρχές του 6ου αιώνα) στην περιοχή ανεγέρθηκε  βασιλική  της οποίας διακρίνονται σήμερα τα υπολείμματα.

 

 

add
Ημερολόγιο
Μάιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA