Your browser does not support JavaScript!

Είσοδος
   
background image background image background image
fulls
logo Πάρος
ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Το Δήλιο

Η θέα στον κόλπο της Παροικιάς είναι μεγαλειώδης, αλλά ο αρχαιολογικός χώρος πήρε το όνομά του γιατί «βλέπει» (ανάμεσα από την χαραγματιά που δημιουργούν δύο χαμηλότεροι αντικρυστοί λοφίσκοι) το πιό ιερό νησί της αρχαιότητας, τη Δήλο. Βρίσκεται σε ένα ύψωμα το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Βίγλα. Ιερό προς τιμήν του Απόλλωνα του Δήλιου ιδρύθηκε στο λόφο τον 9ο αι., πιθανόν στη θέση προϊστορικού ιερού. Μέσα από το περιτείχισμα υπήρχε ένας βράχος-βωμός  για τη λατρεία του θεού. To 1899 κατά τη διάρκεια ανασκαφών του Rubensohn, αποκαλύφθηκε ένας μικρός δωρικός ναός, αφιερωμένος στον Απολλωνα και την Αρτεμη, που κτίστηκε στις αρχές του 5ου αι.π.Χ. Κατά τις ανασκαφές βρέθηκαν θραύσματα από κολοσσικό άγαλμα της Αρτέμιδος και άγαλμα Κόρης που χρονολογήθηκε γύρω στο 360 π.Χ., το οποίο βρίσκεται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Πάρου.      
map add mapadd

Ιερό Ασκληπειού και Πυθίου Απόλλωνα

Ο παραλιακός δρόμος προς την Αλυκή σας φέρνει στο λόφο της Αγίας Αννας και τη χαρακτηριστική πινακίδα που δείχνει την κατεύθυνση προς το χώρο λατρείας του θεού της ιατρικής, Ασκληπιού (4ος π.Χ. αιώνας). Ο ναός ήταν υπαίθριος, κτισμένος γύρω από μία πηγή. Στην ίδια περιοχή, σώζονται κάποια ίχνη από αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Πύθιο Απόλλωνα. Σώζονται μόνο τα θεμέλια των κτιρίων.    
map add mapadd
Οι Κουκουναριές, στο βόρειο τμήμα της Πάρου και στο μυχό του κόλπου της Νάουσας, είναι ένας βραχώδης λόφος με ύψος 75 μ. από γκρίζο γρανίτη. Οι ανασκαφές που έγιναν μεταξύ 1975-1992 υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας αποκάλυψαν εγκαταστάσεις της  νεολιθικής περιόδου, κάτω από τα στρώματα της Πρώιμης και Υστερης εποχής του χαλκού και των ιστορικών χρόνων. Αποτελούν τυπικό δείγμα νησιωτικού νεολιθικού οικισμού όσον αφορά την τοποθεσία, τη μορφή της εγκατάστασης, τους τύπους της κεραμικής και των εργαλείων, καθώς και την οικονομία. Ο φυσικά οχυρός λόφος προσφέρει ασφάλεια και τη δυνατότητα ελέγχου της περιοχής προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο οικισμός εκείνος ήταν απλωμένος σε διάφορα πλατώματα του λόφου, συμπεριλαμβανομένης της κορυφής, όπου η ανέγερση του μυκηναϊκού συγκροτήματος διατάραξε, ή και κατέστρεψε, τα παλαιότερα στρώματα. Αντίθετα, στα πλατώματα όπου η μεταγενέστερη δραστηριότητα είχε αγροτικό ή κτηνοτροφικό χαρακτήρα, τα νεολιθικά κατάλοιπα διασώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να δώσουν πληρέστερη εικόνα της μορφής του νεολιθικόυ οικισμού.
map add mapadd

Το αρχαίο νεκροταφείο

Κοντά στο λιμάνι, επάνω σχεδόν στον παραλιακό δρόμο, ήρθε το 1983 στο φως ένα σπουδαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από το τέλος του 8ου π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα.. Περιλαμβάνει τάφους διαφόρων τύπων, από διάφορες εποχές. Το σημαντικότερο εύρημα είναι ένα πολυάνδριο (ομαδικός τάφος), μοναδικός στον χώρο του Αιγαίου που χρονολογείται στο τέλος της γεωμετρικής περιόδου (8ος π.Χ. αι.). Μπροστά στο πολυάνδριο υπάρχει μία πελώρια επιτύμβια στήλη. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί σαν αρχαιολογικό πάρκο. Στο εκθετήριο που λειτουργεί δίπλα στο νεκροταφείο, θα δείτε ενδιαφέροντα ευρήματα και φωτογραφίες από τις ανασκαφές.  
map add mapadd
Ημερολόγιο
Μάιος  2020
Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<< >>
Το Αιγαίο μου
EU
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης
ESPA